Do zdravja z naravo
15.12.2017
Že tretje leto se srečujemo v skupini pod naslovom »Do zdravja z naravo«. V skupini nas je vedno več, vedno več hočemo vedeti in znati. Znova in znova odkrivamo skrivnostno moč narave. Seveda veliko že znamo in poznamo, svoje izkušnje in znanja pa pridno izmenjujemo. Spoznali smo, da je potrebno svoje znanje stalno dopolnjevati, ker le tako lahko kritično in ustvarjalno sledimo spremembam, ki jih prinaša današnji čas.

V prvih jesenskih dneh smo se poučili o nekaterih plodovih (šipek, glog, rakitovec, trnulje,..), ki so dobri, izjemno zdravilni in nam jih ponuja naše naravno okolje. Spoznali smo tudi začimbne rastline, ki jih najdemo na trgovskih policah in ne rastejo v našem okolju.. Kaj vemo o ingverju, kurkumi, kardamomu,…, kakšne rastline so to, kje rastejo in kakšne učinkovine vsebujejo. Tudi olja so vse bolj prisotna v naši prehrani. Spoznali smo kar nekaj rastlin iz katerih stiskajo zdravilna olja, kako jih uporabiti, kdaj in katera.

Mesec december je tu. Narava hoče svoj mir in počitek. Ljudje se v tem času radi zbiramo v prostorih, ki dišijo po cimetu, klinčkih, rožmarinu, sivki, … in prinašajo skrivnostno vzdušje pričakovanja, željo po bližini sočloveka, željo po razumevanju in spoštovanju, dneve veselega druženja in dneve obračuna s preteklim. Zadnje dni v tem letu bomo  zato posvetili rastlinam, ki ogrejejo naša srca in naše domove. Začeli bomo s smreko, nadaljevali z dišavnicami, s pomarančami, rožiči, figami in rastlinama, ki nam dajeta dobro kavo in čokolado.

Cvetka Mastnak Čulk

Udeleženci skupine »Do zdravja z naravo« vedno  znova odkrivajo skrivnostno moč narave