Predavanje o gobah v medgeneracijskem centru
21.6.2017
Na našem medgeneracijskem srečanju v četrtek 15. 6. 2017 smo imeli zanimivo predavanje  
Gobe v kulinariki in Zdravilnih gobe, ki sta ga pripravila Franci Uratnik in Milan Palir.

Franci Uratnik, predsednik Gobarsko mikološkega društva Polzela je povedal, da Slovenci
radi nabiramo gobe, predvsem jurčke in lisičke, ki jih najbolj poznamo.
Gobarji pa poznajo veliko vrst užitnih gob, ki se uporabljajo v kulinariki. Znano je namreč,
da so jedi  iz več  vrst  gob bolj okusne.
O tem smo se obiskovalci srečanja lahko prepričali, saj smo degustirali okusni gobji burek
in pašteto iz gob, ki smo jo namazali na sveže pečen domač kruh..
Seznanil nas je, da moramo gobe uživati zmerno,  ker so težko prebavljive.
Razdelil nam je tudi nekaj receptov za pripravo gobjih jedi, ki jih bomo z veseljem preizkusili.

Obstajajo pa  tudi zdravilne medicinske gobe, ki  dvigajo odpornost  in pomagajo pri oslabljenem imunskem sistemu. Polisaharid v gobah imenujemo tudi naravni antibiotik
O vrstah in uporabi zdravilnih gob nam je več povedal Milan Palir.

Ob zaključku smo si bili enotni, da je bilo srečanje koristno in prijetno, da ga bomo jeseni  ponovili.

Marjana Šmajs