12 ur pohodov na Goro Oljko
12.5.2017
Sredi maja je Društvo upokojencev Andraž  že  deveto leto organiziralo dogodek '12 ur pohodov na Goro Oljko' za katerega pobudnik na samem začetku je bil Drago Jamnikar. Pohodi se pričnejo ob sedmih zjutraj in zaključijo ob sedmih zvečer. Vsak udeleženec prevzame na startnem mestu evidenčni karton za potrditve na petih kontrolnih točkah.

Pot je lahka, primerna za vse starosti. Na startu prejmejo pohodniki  prvi  žig, potem se odpravijo na dobrih šest kilometrov dolgo krožno pot, na kateri je treba premagati 400 m višinske razlike. Kapela v Hotunjah, je prva kontrolna točka(KT1). Gremo skozi gozd, mimo Zornikove domačije in naprej v Mornov hrib, kjer se nahaja druga kontrolna točka(KT2). Nadaljujejo do tretje kontrolne točke, po nekoliko bolj strmi poti nad Mornom do Planinskega doma na Gori Oljki, kjer dobijo tretji žig(KT3). Tu organizatorji  poskrbijo za osvežilne napitke, lačni  se lahko v planinskem domu okrepčajo. Navzdol gre zlahka do domačije Jug, četrti žig(KT4) je v kartončku in po gozdni poti mimo Kraševčeve sušilnice in Podbrežnika  sklenejo krog na startno-ciljnem mestu in prejmejo  peti žig(KT5) za potrditev, da je pohod zaokrožen.
In seveda prvega v naslednjo vrsto za tiste, ki se odločijo za nadaljevanje.

Mnogi, predvsem družine z otroki, z enim krogom zaključijo in si tako popestrijo dan. Tisti bolj tekmovalni nadaljujejo vse do sedme ure zvečer, do razglasitve rezultatov. Vsakemu, ki opravi vsaj en pohod pripada spominska majica  in malica, najboljši prejmejo tudi medalje in pokali.

Slabšim vremenskim obetom navkljub pohodov udeležilo 65 pohodnic in pohodnikov. Skupaj so opravili 142 pohodov, kar znaša 850 km.

Najstarejša udeleženca sta bila Jožica Melanšek in Martin Gaberšek, najmlajša pa sedemletna Ema Stankovič in Jaka Zabukovnik. Gasilke-osnovnošolke so sobotni kondicijski trening skupaj z mentorjem nadomestile s pohodi. Njihovi kondicijski treningi sodijo v sklop priprav na Mladinske gasilske olimpijske igre, ki bodo letos v Avstriji.

Medalja najštevilčnejši družini je letos pripadlo družini Mešič, saj je prišlo na pohode kar pet članov. Med ženskami je pred Martino Ograjenšek in Mileno Mešič, dobitnicama medalj za tri in štiri pohode, zmagala s štirimi pohodi prejela pokal Mirica Majhenič. V moški konkurenci pa je z osmimi pohodi zasedel prvo mesto in prejel pokal Jože Krk, pred Dragom Jamnikarjem in Borisom Arhom, ki sta prejela medalji za osem in sedem pohodov. Omeniti velja še dva štirinajstletnika Filipa Pižorn in Domna Brinovšek, ki sta opravila po pet pohodov in si tudi prislužila medalji za vztrajnost.

Pravijo, da si bodo to soboto zapomnili tudi po tem, da so v smeri Paškega Kozjaka in Pohorja večkrat opazili nevihte, ki so povzročile krasne mavrice. Prav tako se je večkrat " vlilo" iz smeri Zasavskega hribovja, le Gora Oljka je ostala ves čas suha. Nekaj najmlajših se ni moglo načuditi ptičjemu petju, predvsem kosov, ki se znajo vsakokrat oglašati drugače. Pomladni pohodi z dehtečo gozdno vegetacijo in travniki pisanega cvetja so navduševali prav vse in pripomogli, da je tudi zaključek minil v prijetnem vzdušju.

Stalni organizacijski odbor v sestavi Drago Jamnikar, Srečko Rajh, Tilka Kreslin in Anton Mešič, razširjen s predsednikom, tajnico in blagajnikom DU Andraž, se najlepše zahvaljuje sponzorjem, donatorjem, dežurnim ekipam na kontrolnih točkah in vsem, ki so pripomogli, da so pohodi v celoti uspeli. Naslednje leto bo deseta obletnica pohodov. Lepo vabijo, da se jih udeleži čim več pohodnikov.

Srečko Rajh in Bina Plaznik