Srečanje posvečeno kulturi
9.2.2015
Na medgeneracijsko srečanje v četrtek 5. 2. 2014 smo povabili domačinko dr. Gizelo Polanc Podpečan, ki nam je pripravila zanimivo predavanje posvečeno 8. februarju Slovenskemu kulturnemu prazniku.
Predavanje je govorilo o dveh literarnih delih v katerih nastopa kuga kot kozmična katastrofa, kot posledica etičnega molka.
Prvo delo je roman Kuga, ki ga je napisal francoski pisatelj Albert Camus; drugo delo pa je roman Ivana Preglja Plebanus  Joannes. V obeh romanih je kuga posledica človeškega nasilja; umetnikoma pa je skupna misel, ki jo je napisal Dajlam Tanzyn Gyatso v svoji knjigi Etika za novo tisočletje: »Naj bom vedno, sedaj in za večno, zaščitnik tistim brez zaščite, vodnik tistih, ki so v nevarnosti, svetilka tistim brez luči, pribežališče tistim brez zavetja in služabnik vsem, ki so v stiski.«
Preživeli smo dve čudoviti uri z gospo Gizelo in bili očarani nad njeno pripovedjo.

Vabljeni na naslednje srečanje 5. marca 2015 ob 17.00 uri, ko nam bo mag. Alenka Zapušek iz Zadruge za trajnostni razvoj pridelave in predelave konoplje predstavila vsestransko uporabnost konoplje.

Marjana Šmajs