Delavnice za urjenje spomina
8.10.2014
Na medgeneracijskem srečanju v četrtek 2. Oktobra, smo po uvodnem programu, ki so ga pripravile učenke Glasbene šole Risto Savin, oddelek Polzela izvedli prvo izmed štirih delavnic za urjenje spomina, ki jih vodita trenerki po metodi MemoHelp Petra Cerinšek in Tatjana Prašnikar, zaposleni na Zvezi društev za socialno gerontologijo Slovenije.
Delavnica je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju, kjer smo pridobili informacije in nova
znanja, s katerimi urimo in krepimo naš spomin.
V Sloveniji zboli za demenco letno  okrog 6000 ljudi. Kazalniki kažejo, da se bo število ljudi, ki   
zbolijo za demenco v prihodnje še povečevalo, zato je pomembno da  se tega dejstva zavedamo
in storimo vse, kar je v moči posameznika, da upočasnimo oz. preprečimo nastanek demence, še posebej za osebe stare 65 let in več.
S preventivnim primernim urjenjem spomina starejših zmanjšamo negativne duševne spremembe in pozitivno vplivamo na samopodobo in samospoštovanje, kar prispeva k boljši kakovosti življenja starejših kot tudi njihovih svojcev, s katerimi živimo.
Delavnice za urjenje spomina so namenjene vsem tistim, ki želijo poskrbeti zase in krepiti svoj spomin ter posledično svoje zdravje. Torej vsem tistim, ki jim ni vseeno za njih same kot tudi za
ljudi s katerimi se družijo.
V sklopu štirih delavnic boste spoznali osnovne zakonitosti delovanja spomina in spominskih procesov, primeren življenjski slog starejših, seznanili se boste z različnimi miselnimi vajami ter se naučili novih metod, primernih za  urjenje in krepitev spomina.
Skozi skrbno načrtovane aktivnosti boste udeleženci  pridobili nova znanja in veščine s področja urjenja spomina. Tako si bomo lahko v nadaljevanju sami pomagali k boljši možganski kondiciji ter se skozi omenjeno  izognili pešanju spomina in prehitremu nastopu starostnih možganskih obolenj.
Delavnice bodo potekale še 3. četrtek v mesecu oktobru in 1. in 3. četrtek v novembru 2014,
s pričetkom ob 16.00 uri in trajajo do 17.30 ure.

Lepo povabljeni !


Marjana Šmajs