Seminar v Laškem
9.11.2018
Prostovoljke in prostovoljci v programu Skupine starih ljudi za samopomoč se vsako leto udeležimo dvodnevnega strokovnega seminarja, ki ga organizira Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije.

Seminar je potekal od 25. do 26. oktobra 2018 v Laškem in je obsegal 12 pedagoških ur. Rdeča nit letošnjega seminarja je bila »Jaz + skupina – oskrbniki lastnega počutja«.

Zbrali smo se voditelji skupin iz vse Slovenije. Ker smo nekateri že stari znanci, smo se ob kavici razveselili ponovnega srečanja. Nato je sledilo delo v skupinah, kjer je vsaka skupina odgovorila na vprašanje: »Kako si polniš baterije za prostovoljno delo?« Odgovori so bili zelo podobni: narava, otroci, družina; predvsem pa pozitiven odziv skupine. Tu še kako drži rek: »Kar seješ, to žanješ«.

Po kratkem premoru je sledilo predavanje mag. Janija Prgića z naslovom Tanka črta odgovornosti. Predavatelj na zabaven način odpira resne teme iz našega dela in osebnega življenja. Spodbuja nas, da se dvignemo iz vloge žrtve in aktivno prevzamemo odgovornost. Veliko se nas je strinjalo, da je bil to najboljši del seminarja. Po kosilu in kratkem odmoru je sledil intervju z Vladom Novakom, priznanim slovenskim gledališkim in filmskim igralcem. Pogovor je vodila Radojka Hižman, urednica revije Prepletanja.

O strokovni temi Moč zdravja se skriva v naravi je predavala Anja Fošnarič, magistra varne prehrane in nutricistka. Razkrila nam je, kako lahko v zimskem času s primerno prehrano svoje telo okrepimo in pomladimo.

Drugi dan seminarja je Štefanija L. Zlobec, predsednica združenja Spominčica, spregovorila o tem, kdaj govorimo o demenci, in o komunikaciji z dementnimi osebami. Hela Pfajfar in Franci Černe, voditelja skupine MD Čebelica, sta predstavila priročnik z naslovom Tudi jesen je lepa, kjer sta zbrala obširen niz pogovornih tem. Mojca Šešerko nam je predstavila ABC samoobrambe. Prikazala je, kako lahko branimo svoje meje, kako deluje naše telo in na kakšen način ga lahko uporabimo. Prikazala je nekaj učinkovitih in preprostih obrambnih tehnik.

Ob zaključku je sledila skupinska fotografija, prisrčno slovo in obljuba, da se naslednje leto zopet vidimo. Naj zaključim: »Resnično smo si napolnili  baterije.«


Milena Belošević