Medgeneracijsko srečanje
13.5.2016

Prvi četrtek v maju smo na medgeneracijskem srečanju gostili Vlada Matelo iz Društva AFRORITMI, ki je skozi besedo in glasbo predstavil Glasbo Afrike - njen pomen za dušo in telo za vse generacije.
V prvem delu srečanja so nam bili predstavljeni učinki, ki jih prinaša bobnanje oziroma poslušanje bobnov za posameznika. Med njimi so bili izpostavljeni razlogi, zakaj je dobro bobnati: boljše počutje, zmanjšanje stresa, sprostitev negativnih čustev, krepitev imunskega sistema, povezovanje s seboj in skupino, socialno vključevanje, izboljšanje miselnih sposobnosti posameznika...
Skozi predstavitev glasbenih inštrumentov afriške kulture, s poudarkom na bobnih djembah, nam je Vlado Matela, bobnar, tolkalist in mentor zaigral nekaj tradicionalnih ritmov Gane, kjer se ljudje srečajo ob različnih praznovanjih, ki jih pogosto spremljajo rituali in z njimi igranje na tradicionalne bobne.
Glasba afriških bobnov prebudi v poslušalcu povezavo s primarno silo narave in ga povabi k soustvarjanju. Posameznik dobi vlogo, sodeluje in ustvarja.  

Tako smo tudi obiskovalci medgeneracijskega srečanja v Polzeli postali  aktivni soustvarjalci ter se ob vodstvu in podpori mentorja, naučili nekaj osnovnih ritmov igranja na djembe, tradicionalne afriške bobne.
Udeleženci smo spoznali, da je bobnanje res za vse generacije, da bobnanje v skupini povezuje, sprošča, osrečuje...


Marjana Šmajs