Ekskurzija v Belo Krajino
11.9.2018
Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela je tudi letos organiziralo za svoje člane prostovoljce – voditelje skupin in druge občane strokovno ekskurzijo. Pridružili so se še člani Društva za nenasilno komunikacijo Mavrica iz Žalca. Na deževno soboto, 1. septembra 2018, smo se z avtobusom odpeljali odkrivat nov košček naše lepe domovine.

Naša prva postaja je bila Loka pri Zidanem mostu, kjer smo si ogledali Trubarjev dom starejših občanov. Prijazno so nas sprejeli in nam življenje in delo v domu predstavili s kratkim filmom. V tem domu je nekaj časa bivala tudi naša rojakinja in častna občanka pesnica in pisateljica Neža Maurer. Tu nas je zajela tudi zadnja ploha, nato pa nam je bilo vreme ves čas naklonjeno.

Pot nas je vodila do Metlike, kjer smo si ogledali Galerijo Kambič, spominsko zbirko akademika, profesorja dr. Vinka Kambiča, mednarodno priznanega otorinolaringologa, in njegove žene Vilme Bukovec Kambič, primadone ljubljanske opere. Od tod smo se odpravili v Rosalnico, kjer je znamenita božja pot Tri fare. To so tri cerkve, zgrajene v gotskem stilu, stisnjene znotraj pokopališkega obzidja, deloma ostanka protiturškega tabora. Posvečene so Žalostni Materi božji, znane pa tudi po tem, da so v eni od njih najstarejše orgle na Slovenskem.

Vsem pa se je najbolj vtisnil v spomin obisk Šole za brihtne glave v Radovičih. Ta šola je časovni stroj, ki nas je vrnil v 50. leta prejšnjega stoletja. Pouk je trajal eno šolsko uro, na koncu pa smo dobili tudi spričevala. Pozno kosilo smo nato imeli v neposredni bližini šole na kmetiji Bajuk, kjer so nam postregli z domačo hrano. S harmoniko nas je zabaval Andrej Bajuk, ki je tudi ravnatelj Šole za brihtne glave. V kleti (pet metrov pod zemljo) smo poskusili štiri vrste belokranjskih vin, od katerih je najbolj znana metliška črnina. Poskusili pa smo tudi belokranjsko pogačo.

Polni lepih vtisov in hvaležnosti za lep dan smo se odpravili proti domu. Upam, da se vsi zavedamo, da gre zahvala za organizacijo in skrb predvsem naši predsednici Marjani Šmajs.


Milena Beloševič