Obisk Stare lekarne v Olimju
20.6.2018
Študijsko šolsko leto se počasi zaključuje, zato smo se v skupini »Z naravo do zdravja« odločili, da ga zaključimo s poučno ekskurzijo.

Polni teoretičnega znanja o rastlinah smo se odpravili do stare lekarne v Olimju, kjer so že nekdaj radi rekli, da »za vsako bolezen nekje v naravi rož'ca raste«. Sprejel nas je vrt s številnimi zdravilnimi rastlinami, med katerimi smo večino prepoznali ali jih na novo odkrili. Lepe barve in vonjave so nas očarale, tako da smo že vsak pri sebi delali načrte kaj bomo še imeli doma, kaj in če bomo nabirali zelišča ter kako jih bomo pripravili, da bomo ohranili svoje zdravje. Prijazno nas je sprejel pater, ki nam je predstavil bogato zgodovino samostana, ki je prešel številne vzpone in padce, preživel vse in nas sprejel v prelepi preobleki. Globoke in pomenljive misli patra so nas ustavile za trenutek ob misli na naša življenja in našo pot. Ja, tudi lepa beseda zdravi. Kar sedeli bi in poslušali.

V zeliščni lekarni smo nakupili vsak tisto, kar potrebuje za svoje zdravje. Tudi majhen greh v bližnji čokoladnici in čokoladno darilo za domače so prispevali k dobremu počutju. Za konec pa še hladna osvežitev na jelenovem hribu in minil je še en dan v prijetnem druženju.


Cvetka Mastnak Čulk