Nabirali smo čemaž
18.4.2018
Letošnjo pomlad je čemaž zelo popularen, v zadnjem času tudi zaradi usodnih zamenjav z drugimi rastlinami. Nekoč skoraj nepoznana in redko uporabljena zdravilna in aromatična rastlina je postala hit. V naši skupini ni problem poznavanje te rastline, postane pa izziv takoj, ko se pojavijo dvomi. Vemo, da čemaž diši po česnu in je odličen za spomladansko čiščenje organizma. V ta namen ga uporabljajo tudi medvedje, ki se po dolgem zimskem spanju očistijo tako, da se najprej najedo čemaža.

Čemaž dobro poznamo in zadnja leta tudi redno nabiramo in uporabljamo. Zadnje novice o zastrupitvah s smrtnim izidom, zaradi usodne zamenjave, pa so nas nekoliko prestrašile. Odpravili smo se v naravo, da v živo spoznamo rastlino, ki je usodno podobna čemažu in smrtno nevarna. V spomladanskem času, ko rastline odženejo liste in še ne cvetijo, je takih rastlin lahko več. Najbolj nevarna pa je lahko zamenjava z jesenskim podleskom.

V gozdiču, kamor smo se odpravili, smo odkrili veliko nahajališče čemaža, ki smo ga nabrali za svojo uporabo. Nabrali smo tudi njegove cvetne popke, ker so tudi užitni in okusni. Bolj kot čemaž, smo iskali podlesek, ker smo se resnično hoteli prepričati v čem sta si podobna in kako ju ločiti. Našli smo ga na robu strnjenega nahajališča čemaža. Kar težko verjamemo, da iz tako nežne jesenske cvetlice, ki naznanja jesen, spomladi poženejo do 30 cm veliki listi, sredi med njimi pa se poleti pojavi semenska glavica. Ta je najbolj strupena, ker semena vsebujejo strupen kolhicin, ki se uporablja v znanstvene namene pri citogenetskih raziskavah. Včasih so določene organizacije odkupovale te semenske glavice. Mi smo rastlino imenovali ušivc. Zanimivo, da je cvet podoben žafranu, listi pa čemažu.

Obisk naravnih kotičkov lahko izkoristimo za nabiranje, predvsem pa spoznavanje rastlin, živali in prelepe narave. V tem okolju smo našli tudi pljučnik, jetrnik, repuh, lapuh, vraničnik, podlesno veternico, pa še eno strupeno rastlino – volčjo jagodo. Če rastline nabiramo, je pomembno, da smo pri  nabiranju zmerni in pazljivi. Hitenje, neznanje in včasih grabežljivost sta lahko usodna.Cvetka Mastnak Čulk