Gibanje in primerna prehrana za starejše ljudi ter program pazi nase in (po)skrbi zase
19.3.2018
Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 navaja, da za starejše odrasle predstavlja ključno težavo povečana telesna masa, zraven omenjenega pa tudi izgubljanje mišične in kostne mase.  

Starejši odrasli, ki se neustrezno prehranjujejo, so zaradi zmanjšane telesne dejavnosti še posebej ogroženi (težje opravljajo vsakodnevna opravila, težava lahko postane vsakodnevno vstajanje s stola, dvigovanje stvari, hoja po stopnicah, poveča se pa tudi nevarnost padcev in poškodb in s tem povezanih posledic).

V sled opisane situacije smo v Medgeneracijskem društvu Mozaik generacij Polzela oz. Medgeneracijskem centru Polzela sprejeli odločitev in se pridružili Programu Pazi nase in (po)skrbi zase, ki ga izvaja Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije. Glavni cilji omenjenega programa so predstaviti starejšim primerno prehrano in gibanje, s katerim lahko pomembno vplivamo na zdravje, še posebej na vzdrževanje mišično-skeletnega sistema. V maju 2018 bo na Polzeli organizirano izobraževanje in usposabljanje iz omenjenega področja.


Marjana Šmajs