KRONIKA OD DNE 1. 12. 2018 DO 31. 12. 2018 (DECEMBER)
7.1.2019
21. 12. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju in sicer poskusu vloma v stanovanjsko hišo na Polzeli, kjer je neznani storilec s primernim orodjem na vzvod poskušal vstopiti v stanovanjsko hišo vendar je od tega odstopil. Z dejanjem je neznani storilec naredil škodo na objektu. V zvezi opisanega kaznivega dejanja policisti še zbirajo informacije, zoper neznanega storilca pa bo napisna kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

25. 12. so policisti PP Žalec občanu v Ločici ob Savinji zasegli prepovedano drogo (posušene delce zelene rastline), katera je bila poslana v analizo, po končani analizi pa bo zoper kršitelja uveden hitri postopek.  

26. 12. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kršitvi javnega reda in miru na Polzeli, kjer je bilo kršiteljici izrečeno opozorilo zaradi kršitve določil Zakona o prekrških zoper javni red in mir.

28. 12. so bili policisti PP Žalec obveščeni o kršitvi javnega reda in miru na Polzeli, kjer je bil kršiteljici izdan plačilni nalog zaradi kršitve določil Zakona o prekrških zoper javni red in mir.

Prav tako so bili policisti PP Žalec obveščeni o prekršku po Zakonu o zaščiti živali in sicer je dne 4. 12. na območju Polzele pes neznanega lastnika oškodovancu pokončal kokoš. Lastnika psa policisti še iščejo, saj bi pes lahko bil nevaren tudi ljudem.

Policisti pa so bili tudi obveščeni o nesreči pri delu, ki se je zgodila v Andražu, kjer se je oseba, ki je upravljala s kmetijskim traktorjem hudo telesno poškodovala. O opisani nesreči pri delu so policisti PP Žalec obvestili ODT Celje.

Na območju Občine Polzela so se v mesecu decembru pripetile tudi dve prometne nesreče in sicer se je prva prometna nesreča II. kategorije (t. j. z lahkimi telesnimi poškodbami) pripetila na regionalni cesti Polzela – Andraž, kjer je po vozišču padel voznik motornega kolesa in se poškodoval, druga pa se je pripetila v Ločici ob Savinji, kjer sta bila udeležena dva voznika osebnih avtomobilov. Ker so bili izpolnjeni pogoji za odstop Policije od ogleda kraj prometne nesreče, je bilo udeležencema izdano obvestilo o odstopu od ogleda.

Drugih varnostno problematičnih dogodkov povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrši po javnem redu in miru na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v mesecu decembru niso obravnavali.

Ker je v zimskem času povečano število prometnih nesreč, saj se stanje na vozišču spreminja (dež, sneg, poledica…), vam policisti v nadaljevanju svetujemo naslednje:

Kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kaj storiti oz. kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.

Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). Obvestite policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.

Če je kdo v njej umrl ali je bil telesno poškodovan, morate takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo oziroma poklicati številko 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce). Počakati morate na kraju nesreče in do konca ogleda kraja nesreče ne smete uživati alkoholnih pijač. Izjemoma smete kraj nesreče zapustiti zaradi pomoči poškodovanim v nezgodi in zaradi obveščanja policije. Ko to opravite, se morate takoj vrniti na kraj nesreče. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda, pa drugi udeleženec ni navzoč (npr. na parkirnem prostoru), morate o tem takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo ter jim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če imate pri sebi fotografski aparat ali kamero, kraj nezgode posnemite iz več položajev, da bi kasneje laže ocenili nezgodo. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda, morate vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Svetujemo, da ga izpolnite ob vsaki prometni nesreči, saj boste na podlagi evropskega poročila laže uveljavili povrnitev škode.