SREČANJE VETERANSKIH DRUŽIN
5.12.2018
Predzadnji novembrski petek je v Spodnji Savinjski dolini potekalo tradicionalno srečanje družin, ki so v času osamosvajanja Slovenije skrivoma hranile orožje Teritorialne obrambe, sekretariata za LO in takratne policije (ljudske milice), ki ga je hotela v svoja skladišča odpeljati jugoslovanska armada in na tak način razorožiti  TO in ostale obrambne strukture takratne Republike Slovenije.

Srečanje vsako leto organizirajo Območno združenje ZVVS za Spodnje Savinjsko dolino, Policijsko veteransko društvo Sever  za celjsko območje - odbor Žalec in po krožnem sistemu ena od občin na katerem področju je bilo to orožje skrito. Letos je bila kot gostitelj na vrsti Občina Žalec, srečanje pa je potekalo  v gostišču Rimljan v Šempetru. Za uvod v srečanje je poskrbela OŠ Šempeter, s svojim mladim harmonikarjem 9-letnim Urbanom Randlom. Zbrane je nato pozdravil in zaželel dobrodošlico nekdanji poveljnik 81. Območnega štaba TO  Žalec in sedanji predsednik ZVVS za Spodnjo Savinjsko dolino Adi Vidmajer, v nadaljevanju je na kratko spomnil na tisti čas, ko so se zoperstavili ukazu o predaji orožja JLA in kasnejših dogodkov  do osamosvojitvene vojne, ko so skrito orožje v roke dobili pripadniki TO in bili z njim pripravljeni braniti svojo domovino.

S pozdravom in besedami o pomenu tega vsakoletnega srečanja s katerim se ohranja spomin na tisti čas in domoljubno ravnanje družin, so nato svoje dodali še predsednik odbora Sever Žalec Rado Gašperič, župana občine Žalec in Prebold, Janko Kos in Vinko Debelak, podžupan občine Tabor Ludvik Miklavc in nekdanji komandir Policijske postaje Žalec Stane Veniger.

V imenu predstavnikov družin se je za srečanje zahvalil Damjan Kos, gostitelj naslednje srečanja bo Občine Prebold.

Tone Tavčer

Na sliki: Družine iz Občine Polzela na srečanju.