KRONIKA OD DNE 1. 9. 2018 DO 30. 9. 2018 (SEPTEMBER)
11.10.2018


7. 9. je na PP Žalec telefonično poklical občan in naznanil, da so mu iz tovornega vozila, katerega je imel parkiranega na parkirnem prostoru za trgovino TUŠ na Polzeli preko noči odtujili večjo količino nafte iz rezervoarja vozila. Policisti omenjeno dejanje še preiskujemo in bomo zoper storilca podali kazensko ovadbo na sodišče.

7. 9. se je na PP Žalec zglasila občanka, ki je naznanila, da je da je 31.08.2018 opravila dvig 180 evrov na bankomatu na Polzeli. Po opravljeni transakciji je denar pozabila v reži bankomata. Omenjena je zoper osebo, ki je po naključju prišla do omenjenega denarja podala kazensko ovadbo, katero bo policija po odkritju kazensko ovadila, saj bi morala oseba denar najden na bankomatu predati na banki oz. prinesti ali obvestiti policijo.

15. 9. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju Poškodovanje tuje stvari, ki se je zgodilo na parkirišču trgovine Mercator na Polzeli. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec tekom noči namerno pred trgovino razbil betonsko korito za rože.  Ker odgovorna oseba trgovine ni želela preganjati storilca na sodišču, je bila napisana kazenska ovadba v skrajšanem postopku na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

19. 9. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju Velike tatvine – vloma v gradbeni kontejner na delovišču v bližini trgovine TUŠ na Polzeli. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je  neznanec preko noči z neznanim orodjem na vzvod odprl  vrata gradbenega kontejnerja in iz njega odtujil več kosov električnega in priročnega orodja.  Policisti omenjeno dejanje še preiskujemo in bomo zoper storilca podali kazensko ovadbo na sodišče.

29. 9. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju Poskusa Velike tatvine – vloma v stanovanjsko hišo na Malteški cesti na Polzeli. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je neznani storilec v nočnem času skozi terasna vrata hiše poskušal vlomiti v hišo, vendar ga je lastnik s kraja pregnal saj ga je slišal.

V mesecu septembru policisti PP Žalec nismo bili obveščeni kršitvah javnega reda in miru na območju
Občine Polzela.

V mesecu septembru se je na območju Občine Polzela pripetila ena prometna nesreča s hudo telesno poškodbo in sicer na relaciji Parižlje – Polzela. V prometni nesreč sta bila udeležena pešec in voznik osebnega vozila. Odgovornost za nesrečo je bila na strani pešca saj je nepravilno prečkal vozišče in  je zaradi tega vanj trčilo vozilo. Pešec je v prometni nesreči utrpel hujše telesne poškodbe.

Pešci so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.
Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Za varnejšo udeležbo v prometu vam policisti svetujemo:
 
Pešci!
•     Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke),
•    upoštevajte prometne predpise;
•    prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
•    hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
•    poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.
 
Vozniki!
 
•    Upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
•    hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,
•    na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
•    izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.