PRVI POHOD MLADIH PLANINCEV
10.10.2018
Jesensko jutro, a ne takšno kot vedno, vznemirljivo in posebno, saj so se mladi planinci z mentoricama OŠ Polzela ter vodniki PD Polzela podali na Donačko goro - 884m, včasih imenovano Rogaška gora oziroma Rogač.

Ker je na avtobusu bilo še nekaj prostih mest, je PD s sabo povabilo še nekaj svojih članov. Bili smo pisana druščina - mlajši in starejši. Z avtobusom smo se odpeljali v okolico Rogatca, od koder smo nadaljevali pot, ki se je vila najprej po cesti do cerkve sv. Donata in nato strmo navzgor po kamniti hudourniški poti, za tem pa po vijugah gozdne poti. Prečili smo strmi del in po slemenu končno prišli na vrh Donačke, kjer nas je pozdravil 10 m visoki križ v obliki piramide, ponudil pa se nam je čudovit razgled po Dravskem in Ptujskem polju ter po bližnjih haloških hribčkih prepletenih z vinogradi. Pred nami se je bohotil Boč, na desni pa se je razprostiralo Mariborsko Pohorje.

Potešili smo lakoto in pot nadaljevali po mogočnem bukovem gozdu s pragozdnim značajem, ki je zavarovan že iz leta 1965 ter po prvi označeni planinski poti v Sloveniji. Prispeli smo do Rudijevega doma, kjer smo uredili planinske dnevnike, se še dodatno okrepčali in malce odpočili. Le še ura hoje in že smo bili na avtobusu, ki nas je utrujene in zadovoljne pripeljal nazaj na Polzelo. Preživeli smo lep sončen dan v sožitju z naravo in starejšimi planinci.

Martina Ograjenšek