POHOD ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV ANDRAŽ NA ROGLO
9.10.2018
18. septembra 2018, ob čudovitem sončnem jutru, se je pred Domom krajanov Andraž, zbralo štirinajst pohodnikov. Najprej smo se odpeljali do izhodiščne točke, Tolsti vrh nad Mislinjo, poimenovane: Matičev vrh.

Pot je vodila najprej malo navkreber, ob pogledu na pohorske gozdove in ob prijetnem klepetu, smo se pohodniki izredno dobro počutili. Prva točka, kjer smo se malo ustavili je bila planjava Volovca, ki se nahaja nad izvirom reke Pake. Nadalje je pot vodila po pretežno položnem terenu, mimo pohorskih jas in skozi smrekov gozd. Nekako, po dveh urah lahke pohodne poti, smo skozi gozd prispeli do ceste, ki povezuje Zreče z Roglo. Ob tej poti smo po nekaj minutah prispeli do smučarskega centra Rogla.

Na Rogli smo ob sončnem vremenu prijetno posedeli in si privoščili nekaj hrane z nahrbtnikov. Po kratkem postanku, smo pot nadaljevali v smeri stolpa na Rogli. Večina se nas je povzpela na stolp in ob sončnem vremenu smo iznad smrek opazovali čudovito panoramo z okolico. V nadaljevanju smo se počasi vračali nazaj do smučarskega centra Rogla. Od tu smo po isti poti hodili nekako dve uri. Med potjo smo se prepustili prijetnim sončnim žarkom, z vmesnim počitkom na mehki pohorski travi, na Volovci. Povratek je zatem potekal po poti navzdol, do Matičevega vrha nad Tolstim vrhom nad Mislinjo. Od tu smo se, po kratkem postanku odpeljali v smeri Gornjega Doliča.

V domačem gostišču Repolusk, so nas postregli s pijačo in s Pohorskim loncem. Presenečenje so nam pripravili tamkajšnji muzikanti. Ob igranju harmonikarja Jožeta Pavliča smo, kljub rahli utrujenosti zaplesali in družno zapeli ob zvokih domače glasbe. Od gostišča smo se v večernih urah odpeljali na izhodišče, do Doma krajanov Andraž, kjer smo zaključili izredno zanimiv, prijeten in pester planinski pohod na Roglo ter si zaželeli, da bi kmalu ponovili tovrstne pohodniške aktivnosti.

Drago Jamnikar