JUBILEJNA 10. PRIREDITEV 12 UR POHODOV NA GORO OLJKO
13.6.2018
Organizacijski odbor DU Andraž nad Polzelo je za pripravo in izvedbo 10. prireditve 12 ur pohodov na Goro Oljko, pričel z aktivnostmi že v začetku leta. Jubilejnih 12 ur pohodov na Goro Oljko, se je pričelo v soboto 26. maja ob 7. uri s sončnim jutrom, ki je napovedovalo lep dan. Ob pozdravu predsednika organizacijskega odbora in njegovi želji za prijetno in varno pohodno pot, se je v začetku odpravilo proti Gori Oljki, prvih petnajst pohodnikov. Ostali pohodniki so se postopno priključevali v toku dneva.

Pohodniška pot je bila pregledno označena in je obsegala pet kontrolnih točk. Pričela se je v zaselku Hotunje in se nadaljevala po Murnovi poti, do druge kontrolne točke. Po strmem vzponu je potekala ob cesti in v nadaljevanju do kontrolne točke tri, ki je bila na Gori Oljki. Ravno na ta dan so imeli skrajšan pohod na Goro Oljko otroci z vrtcev Občine Polzela, tako da nas je tukaj čakal prijeten otroški živ žav. Po kratkem okrepčilu na Gori Oljki, je pot vodila navzdol v smeri četrte kontrolne točke Jug, v nadaljevanju pa do sušilnice Dobrič in naprej do startno-ciljnega mesta Hotunje.

Tako se je ta pot, dolžine 6303 metrov, z višinsko razliko 423 metrov, v 12 urah ponavljala večkrat, glede na želje in zmožnosti posameznega pohodnika. Na pohodih je sodelovalo 86 udeležencev. Ti so opravili 164 pohodov, kar predstavlja 1033 prehojenih kilometrov.

Najvztrajnejša pri ženskah, s šestimi pohodi, je bila  Martina Ograjenšek. Najvztrajnejši pri moških pa je bil Jože Krk z devetimi pohodi. Najstarejši pohodnik, je bil Franc Kumer, najstarejša pohodnica pa Jožica Melanšek. Najmlajša pohodnica je bila Benja Mešič, najmlajši pohodnik pa Markus Tarik.

12 ur pohodov na Goro Oljko se je zaključilo zvečer ob 19. uri. Sledila je podelitev priznanj in skromna pogostitev pohodnikov ob spremljavi Zdravkove frajtonarice pa smo se zadržali še dolgo v noč. Prijetno in veselo, s kančkom utrujenosti smo se zatem razšli z željo, da se ob letu še v večjem številu ponovno udeležimo te pohodniške in družabno-rekreacijske prireditve.

Zanimiv je tudi podatek, da se je v vseh desetih letih, odkar poteka 12 ur pohodov na Goro Oljko, le teh udeležilo 771 pohodnikov , ki so opravili 1699 pohodov, kar predstavlja več kot 10.000 prehojenih kilometrov.

Drago Jamnikar